Ce este Diabetul de tip 1
Diabetul de tip 1 este o afecțiune autoimună cronică ce afectează celulele producătoare de insulină din pancreas. Persoanele cu diabet de tip 1 nu produc suficientă insulină, un hormon important secretat de pancreas. Insulina permite celulelor dumneavoastră să stocheze glucoza și grăsimile și să producă energie.
Din nefericire, nu există un tratament care să vindece boala. Dar tratamentul actual poate preveni complicațiile și, de asemenea, poate îmbunătăți viața de zi cu zi a pacienților cu diabet de tip 1. O mulțime de persoane cu diabet de tip 1 trăiesc o viață împlinită.
Nu se știe cu exactitate ce anume cauzează diabetul de tip 1. Se consideră că este o tulburare autoimună în care organismul distruge din greșeală celulele producătoare de insulină din pancreas. În mod obișnuit, pancreasul secretă insulina în sânge. Insulina circulă, permițând zahărului să intre în celule. Acest zahăr este principala sursă de energie pentru celulele din creier, celulele musculare și alte țesuturi.
Dacă majoritatea celulelor producătoare de insulină sunt distruse, pancreasul nu mai poate produce suficientă insulină, ceea ce înseamnă că glucoza nu poate intra în celule, ceea ce duce la un exces de zahăr care plutește în sânge. Acest lucru poate provoca complicații care pun viața în pericol. Iar această afecțiune se numește cetoacidoză diabetică.
Simptome
Simptomele care apar în diabetul zaharat depind de valoarea glicemiei. Unele persoane, în special cele care au prediabet sau diabet tip 2, pot să nu prezinte simptome. În diabetul de tip 1, simptomele pot apare mai rapid și să fie mai severe.
Cele mai frecvente simptome ale diabetului zaharat tip 1 si 2 sunt :
- Senzație de sete mai accentuată decât în mod uzual
- Urinări frecvente
- Pierdere în greutate
- Oboseală și slăbiciune
- Iritabilitate și schimbări de dispoziție
- Vedere încețoșată
- Infecții frecvente și vindecare îngreunată
Chiar dacă este o boală fără simptome spectaculoase, diabetul zaharat este o boală cronică gravă care trebuie tratată cu toată seriozitatea.
Din păcate, dacă nu este tratată corespunzător, evoluția este progresivă și se ajunge la complicații care sunt mult mai bogate în simptome.
Veți găsi manifestările fiecărei complicații descrise în secțiunile dedicate acestora.
Cauze
Diabetul de tip 2 este o afecțiune cauzată de o combinație de factori genetici și de stil de viață. Factorii de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2 includ:
Istoric familial de diabet zaharat
Vârsta - riscul de a dezvolta diabet zaharat crește odată cu înaintarea în vârstă
Supraponderalitatea (obezitatea), deoarece excesul de greutate poate afecta modul în care corpul utilizează insulina și poate crește nivelul de glucoză din sânge.
Lipsa activității fizice (sedentarismul) poate afecta modul în care corpul utilizează insulina și poate duce la creșterea nivelului de glucoză din sânge.
Alimentația neechilibrată, bogată în alimente procesate și bogate în zahăr și grăsimi nesănătoase, poate duce la creșterea nivelului de glucoză din sânge.
Anumite boli sau afecțiuni precum sindromul ovarului polichistic sau hipertensiunea arterială pot crește riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.
Este important să se înțeleagă că diabetul de tip 2 este o afecțiune complexă și că mecanismele sale exacte de dezvoltare sunt încă cercetate de oamenii de știință.
Acestea includ boli ale vaselor inimii, ateroscleroza vaselor creierului, cu riscul de apariție a infarctului de miocard și a atacului cerebral.
Afectarea nervilor periferici; glicemia crescută afectează micile vase de sânge din jurul nervilor care hrănesc nervii, în special de la membrele inferioare cu apariția de furnicături, amorțeli, senzație de arsură.
Cauza exactă este necunoscută. Se presupune că este o combinație între factori genetici și factori de mediu.
Diabetul de tip 1 este o afecțiune cronică în care sunt afectate celulele din pancreas producătoare de insulină. În prezent este considerată o tulburare autoimună în care organismul distruge din greșeală celulele producătoare de insulină din pancreas. Dacă pancresul nu produce suficientă insulină, apare diabetul zaharat.
Pentru a înțelege diabetul, este important să înțelegem cum folosește organismul glucoza în mod normal. Insulina este un hormon produs de glanda numită pancreas.
Pancreasul eliberează insulina în sânge.
Insulina din sânge face ca glucoza să intre in celule.
Insulina scade glucoza din sânge.
Glucoza din celule este sursa de energie care face mușchii și întreg organismul să funcționeze.
Am descoperit că am diabet zaharat tip doi după o foarte lungă perioadă în care nu știam ce e cu mine...de ce mă simt ciudat, de ce beau așa de multă apă și tot nu îmi trece setea...
Când mi-a măsurat glicemia, doamna doctor s-a speriat...iar când a venit și rezultatul hemoglobinei glicozilate a zis că e a treia cea mai mare din cariera dânsei.
În 2016 am aflat că am diabet de tip 2, după ce două teste de glicemie mi-au ieșit de 170-180. La început nu am acceptat acest diagnostic și am fost reticentă să merg la medic sau să încep să iau medicamente pentru această boală.
Mă simțeam foarte bine și singurele medicamente pe care le luam erau cele pentru tensiune, pe care o controlam foarte bine. Eram sigură că îmi pot trata diabetul cu ceaiurile la care mă pricep și cu alte remedii din plante.
Viața cu diabet
Bine ați venit la platforma noastră de educație despre diabet, unde vă oferim informații și instrumente pentru a vă ajuta să trăiți mai mult și mai bine cu această boală cronică.
Informații contact
Asociația "Din Grijă Pentru Tine"
+40786562997
info@dingrijapentrutine.com
© 2023. Toate drepturile rezervate. Politica de confidențialitate