Ce este retinopatia diabetică?

Retinopatia diabetică este o afecțiune oculară care apare din cauza diabetului. Aceasta poate apărea ca urmare a nivelului ridicat de zahăr din sânge pe care îl provoacă diabetul.

Retina este membrana care acoperă partea din spate a ochiului. Aceasta detectează lumina și trimite semnale către creier prin intermediul nervului optic. Dacă zahărul blochează micile vase de sânge care intră în retină, poate provoca sângerări. Ochiului îi pot crește apoi noi vase de sânge care sunt mai slabe și care sângerează mai ușor.

În cazul în care ochiul începe să crească noi vase de sânge, acest lucru este cunoscut sub numele de retinopatie diabetică proliferativă, pe care experții o consideră un stadiu mai avansat. Stadiul incipient este cunoscut sub numele de retinopatie diabetică neproliferativă. Ochiul poate acumula lichid în timpul perioadelor lungi de glicemie ridicată. Această acumulare de lichid modifică forma și curbura cristalinului, provocând modificări ale vederii.

Odată ce o persoană își ține sub control nivelul de zahăr din sânge, cristalinul își va reveni, de obicei, la forma inițială, iar vederea se va îmbunătăți.

Diabetul crește, de asemenea, riscul unei persoane de a dezvolta alte probleme oculare, inclusiv cataractă și glaucom cu unghi deschis.

Complicații

Fără tratament, retinopatia diabetică poate duce la diverse complicații.

Hemoragie vitreană:  atunci când vasele de sânge sângerează în jeleul principal care umple ochiul, cunoscut sub numele de vitros, acest lucru se numește hemoragie vitreană. Dacă retina rămâne neafectată, hemoragia în vitros se poate rezolva de la sine.

Dezlipire de retină: în unele cazuri, retinopatia diabetică poate duce la o dezlipire de retină. Această complicație se poate întâmpla dacă se îndepărtează retina de partea din spate a ochiului. De obicei, aceasta provoacă apariția unor pete plutitoare în câmpul vizual, flash-uri de lumină și o pierdere severă a vederii. O retină desprinsă prezintă un risc semnificativ de pierdere totală a vederii dacă o persoană nu primește tratament.

Glaucom: fluxul normal de lichid din ochi poate fi blocat pe măsură ce se formează noi vase de sânge, ceea ce duce la glaucom. Blocajul cauzează o acumulare de presiune în ochi, crescând riscul de afectare a nervului optic și de pierdere a vederii.

Simptome

Retinopatia diabetică nu produce, de obicei, simptome în stadiile incipiente. Simptomele devin de obicei vizibile atunci când afecțiunea este mai avansată. Retinopatia diabetică tinde să afecteze ambii ochi.

Semnele și simptomele acestei afecțiuni pot include:

- vedere încețoșată

- afectarea vederii culorilor

- flotoane oculare, sau pete transparente și șiruri întunecate care plutesc în câmpul vizual al persoanei și se deplasează în direcția în care aceasta privește

- pete sau dungi care blochează vederea persoanei

- vedere nocturnă slabă

- o pată întunecată sau goală în centrul vederii

- o pierdere bruscă și totală a vederii

Imagine cu un ochi care sugerează complicația diabetului cu retinoatia diabetică.

Factori de risc

Orice persoană cu diabet zaharat este expusă riscului de a dezvolta retinopatie diabetică. Cu toate acestea, riscul este mai mare dacă persoana:

- are niveluri necontrolate de zahăr în sânge

- are tensiune arterială ridicată

- are colesterolul ridicat

- este însărcinată

- fumează în mod regulat

- are diabet de mult timp

Diagnostic

Retinopatia diabetică debutează, în general, fără nicio modificare notabilă a vederii. 

Este important ca persoanele cu diabet zaharat să își facă un examen oftalmologic cel puțin o dată pe an sau atunci când un medic le recomandă acest lucru.

Tratament

Tratarea retinopatiei diabetice depinde de mai mulți factori. În stadiile incipiente, un medic poate decide să monitorizeze îndeaproape ochii persoanei, fără a interveni. Această abordare este cunoscută sub numele de așteptare vigilentă. Persoanele vor trebui să colaboreze cu medicul lor pentru a controla diabetul. Un bun control al glicemiei poate încetini semnificativ dezvoltarea retinopatiei diabetice. În majoritatea cazurilor de retinopatie diabetică avansată, persoana va avea nevoie de tratament chirurgical. Sunt disponibile următoarele opțiuni:

Tratamentul cu laser

Operația cu laser are loc în cabinetul unui medic sau într-o clinică oftalmologică. Un medic utilizează lasere țintite pentru a micșora vasele de sânge din ochi și pentru a sigila scurgerile de la vasele de sânge anormale. Acest tratament poate opri sau încetini scurgerile de sânge și acumularea de lichid în ochi. Este posibil ca persoanele să aibă nevoie de mai multe ședințe.Tratamentul cu laser vine cu anumite riscuri, cum ar fi pierderea vederii periferice, a vederii culorilor și a vederii nocturne. O persoană poate discuta cu medicul său despre beneficiile și riscurile relative ale acestui tratament.

Injecții

Anumite medicamente pot reduce umflarea și minimiza scurgerile din vasele de sânge din ochi. Medicamentele pot include medicamente anti-VEGF și corticosteroizi. Este posibil ca oamenii să fie nevoiți să facă injecții regulate, dar, în timp, de obicei, au nevoie de injecții mai puțin frecvente.

Operația la ochi

Dacă o persoană are probleme cu retina sau cu vitreul, poate beneficia de o vitrectomie. Această procedură constă în îndepărtarea unei părți din vitros din ochi. Un chirurg va efectua această procedură într-un spital, sub anestezie generală sau monitorizată. După îndepărtarea vitrosului tulbure sau sângeros, chirurgul va introduce în locul acestuia un lichid sau un gaz transparent. Organismul va absorbi lichidul sau gazul în timp și va crea un nou vitros în locul acestuia. Intervenția chirurgicală nu este un remediu pentru retinopatia diabetică, dar poate opri sau încetini progresia simptomelor. 

Diabetul este o afecțiune pe termen lung, iar leziunile ulterioare ale retinei și pierderea vederii pot apărea în continuare în ciuda tratamentului.

Apăsați mai jos pentru a citi mai multe despre prevenția retinopatiei diabetice.

👇👇👇

Viața cu diabet

Bine ați venit pe platforma noastră de educație despre diabet, unde vă oferim informații și instrumente pentru a vă ajuta să trăiți mai mult și mai bine cu această boală cronică.

Informații contact

Asociația "Din Grijă Pentru Tine"

+40786562997

info@dingrijapentrutine.com

© 2023. Toate drepturile rezervate. Politica de confidențialitate