Prevenția retinopatiei diabetice

Gestionarea cu succes a nivelului de zahăr din sânge va ajuta la prevenirea retinopatiei diabetice.

Depistarea timpurie a simptomelor crește eficiența tratamentului.

Tensiunea arterială ridicată, sau hipertensiunea arterială, este un alt factor care contribuie la instalarea precoce a tulburărilor oculare. Persoanele cu diabet pot lua măsuri pentru a-și controla tensiunea arterială, cum ar fi:

- consumul unei diete sănătoase și echilibrate

- efectuarea de exerciții fizice în mod regulat

- atingerea sau menținerea unei greutăți corporale moderate

- renunțarea la fumat

- moderarea consumului de alcool

- să ia orice măsuri antihipertensive recomandate de medic

- participarea la controale regulate

Efectuarea unui examen oftalmologic complet cu dilatare a ochilor cel puțin o dată pe an poate ajuta o persoană să depisteze afecțiunea la timp pentru a preveni complicațiile.

Vederea încețoșată

Vederea încețoșată face dificilă vederea detaliilor fine, lucrurilor le lipsește acuitatea. Vederea încețoșată poate aparea în cadrul unui diabet zaharat.

Cauze pe termen scurt

Vederea încețoșată pe termen scurt poate apărea din cauza unui nivel ridicat sau scăzut de zahăr în sânge.

Nivelul ridicat al zahărului din sânge (hiperglicemie)

La o persoană cu diabet, lichidul poate intra și ieși din ochi din cauza nivelului ridicat de zahăr din sânge. Acest lucru poate provoca umflarea cristalinului ochiului. Pe măsură ce forma se modifică, rezultă neclaritate, deoarece cristalinul este partea care focalizează lumina pe partea din spate a ochiului. Aceasta este o problemă pe termen scurt care tinde să se rezolve atunci când nivelul de zahăr din sânge scade.

Nivelul scăzut al zahărului din sânge (hipoglicemie)

Persoanele care utilizează insulină pot prezenta hipoglicemie, atunci când nivelul de zahăr din sânge scade prea mult. Acest lucru poate duce la: vedere încețoșată, întunecare a vederii, vedere dublă, capacitate redusă de a vedea contrastul. Când nivelul de zahăr din sânge crește, aceste modificări se rezolvă de obicei.

Cauze pe termen lung

Complicațiile oculare pe termen lung care rezultă din diabet tind să fie progresive. Aceasta înseamnă că, de obicei, se agravează în timp.

1. Retinopatia diabetică: - descrisă mai sus în detaliu

Alte cauze de pierdere a vederii pot apărea alături de diabet, mai ales pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

2. Cataracta: - în cazul în care suprafața ochiului devine tulbure

3. Glaucomul - când o acumulare de presiune în ochi afectează nervul principal care merge de la ochi la creier

4. Deteriorarea suprafeței ochiului

5. Papilopatia diabetică - umflarea unuia sau a ambelor discuri ale nervului optic și acumularea de lichid, din cauza scurgerilor din vasele de sânge

6. Degenerarea maculară

7. Ocluzie vasculară retiniană

8. Neuropatie optică ischemică acută

Vederea încețoșată este permanentă sau temporară?

Vederea încețoșată pe termen scurt datorată unui nivel ridicat sau scăzut al glicemiei se va rezolva, de obicei, atunci când nivelul glicemiei revine la 70-130 miligrame pe decilitru (mg/dl).

Afecțiunile care rezultă din niveluri persistent ridicate ale glicemiei, cum ar fi retinopatia diabetică, sunt boli progresive și tind să se agraveze cu timpul.

Uneori nu este posibilă inversarea daunelor rezultate din cauza acestor afecțiuni, dar gestionarea nivelului de glucoză și respectarea unui plan de tratament corect pot contribui la încetinirea progresiei acestora.

Viața cu diabet

Bine ați venit pe platforma noastră de educație despre diabet, unde vă oferim informații și instrumente pentru a vă ajuta să trăiți mai mult și mai bine cu această boală cronică.

Informații contact

Asociația "Din Grijă Pentru Tine"

+40786562997

info@dingrijapentrutine.com

© 2023. Toate drepturile rezervate. Politica de confidențialitate