Postul intermitent este un stil de viață care se concentrează pe momentul alimentației. În loc să limiteze tipurile de alimente sau numărul de calorii pe care oamenii le consumă, postul intermitent limitează intervalul de timp pe care oamenii îl petrec consumând alimente.
Așadar, postul intermitent înseamnă că o persoană mănâncă toate mesele și gustările într-un anumit interval de timp în fiecare zi. În mod obișnuit, intervalul în care se consumă alimentele variază între 6-10 ore pe zi. În afara acestei perioade, o persoană nu consumă calorii. Cu toate acestea, ar trebui să bea suficientă apă sau băuturi fără calorii pentru a rămâne hidratată. Oamenii pot consuma, de asemenea, cafea sau ceai neîndulcite.
Postul intermitent este o opțiune bună pe care am putea dori să o luăm în considerare, susține un nou studiu publicat în 26 decembrie 2019 în New England Journal of Medicine. "Contextul actual științific cu privire la postul intermitent a evoluat până la punctul în care acum poate fi considerat o abordare optimă a stilului de viață, asociat cu exerciții fizice și consumul de alimente sănătoase, pentru îmbunătățirea și menținerea sănătății.", a declarat autorul principal Mark Mattson, neurocercetător la Johns Hopkins Medicine din Baltimore.
Există două moduri principale pentru a adopta postul intermitent în viața noastră, a spus Mattson:
1.alimentarea în fiecare zi restricționată în timp, cu o fereastră îngustă în timpul căreia putem mânca, de obicei de 6 până la 8 ore în fiecare zi (în restul timpului să nu existe consum caloric de niciun fel).
2.modelul 5: 2, în care oamenii consumă o singură masă moderată caloric în două dintre zilele săptămânii
Când oamenii nu mănâncă, ard încet depozitele de glicogen stocate în ficat, a explicat Mattson. Ficatul deține aproximativ 700 de calorii depozitate sub formă de glicogen.
"Este nevoie de 10 până la 12 ore pentru a epuiza depozitele de energie ale ficatului", a spus Mattson. "Apoi, grăsimile încep să fie utilizate pentru furnizarea de energie."Acest proces se numește „comutare metabolică”. Modelul alimentar de trei mese pe zi, încurajat de atâția ani, nu permite corpului să folosească toate depozitele de energie ale ficatului și apoi să facă trecerea la arderea grăsimilor, a spus Mattson.
În noua lucrare, Mattson și colaboratorii au rezumat dovezile științifice actuale. Studiile arată că postul intermitent:
- Stabilizează nivelul de zahăr din sânge, crește rezistența la stres și suprimă inflamația cronică
- Scade tensiunea arterială și nivelul colesterolului și îmbunătățește ritmul cardiac în repaus
- Îmbunătățește sănătatea creierului și memoria.
„Vă puteți gândi la postul intermitent ca la o altfel de dietă, pentru că nu excludem complet grupuri alimentare. Nu vă spune să nu consumați carbohidrați, să nu consumați grăsimi. Este vorba doar de momentul zilei în care să mâncați”, a spus Hannah Kittrell, expert dietetician și manager al Mount Sinai PhysioLab din New York, care nu a făcut parte din studiu." Kittrell a spus că laboratorul pe care îl conduce evaluează diferite diete, analizând baza evolutivă, istorică și biologică pentru acestea, iar postul intermitent trece toate cele trei teste.
1."Există o bază evolutivă în sensul că vânătorii de la începuturile omenirii au urmat, în esență, o dietă de post intermitent, deoarece alimentele erau rare. Ei nu știau când vor mânca următoarea masă.
2.Comutarea metabolică descrisă de Mattson reflectă baza biologică a postului intermitent, iar
3.Istoria este plină de exemple de oameni care se angajează în post", a continuat Kittrell.
„A fost folosit foarte mult din motive medicale și religioase”, a mai spus Kittrell. "Ramadanul este un exemplu excelent de post intermitent prelungit."
În recenzia studiului, Mattson prezintă câteva soluții pentru implementarea postului intermitent în viața de zi cu zi. Persoanele care doresc să încerce o soluție de post intermitent s-ar putea limita la o perioadă de 10 ore în care să fie incluse mesele, timp de cinci zile pe săptămână pentru prima lună, apoi să reducă perioada la 8 și apoi la 6 ore în lunile următoare.
Scopul ar fi să ajungă la o perioadă de hrănire zilnică de 6 ore, șapte zile pe săptămână, au scris cercetătorii.
O altă variantă este ca oamenii să înceapă să postească o zi pe săptămână, cu o masă în acea zi de maxim 1.000 de calorii și să se extindă la două zile pe săptămână până în a doua lună. Scopul ar fi să ajungă la o singură masă de 500 de calorii în două dintre zilele fiecărei săptămâni.
Mattson și Kittrell avertizează că probabil va fi incomodă trecerea la post intermitent, deoarece corpul se adaptează la noul regim alimentar.„Trecerea la post intermitent este foarte asemănătoare cu programele de exerciții fizice pe care le începe o persoană sedentară. Va fi nevoie de o lună sau două luni pentru a ajunge la un grad bun de rezistență, în timp ce sistemele și organele se adaptează exercițiului. Așadar, poate să dureze între câteva săptămâni și câteva luni pentru ca o persoană să se simtă confortabil cu postul intermitent”, a spus Mattson.
„Dacă cineva obișnuiește de mult timp să mănânce micul dejun, iar de mâine nu mai mănâncă micul dejun, va fi flămând și iritabil pe măsură ce ajunge spre ora prânzului”, a spus Mattson. "Această senzație va dispărea după două săptămâni până la o lună, dacă se vor respecta condițiile.
Acesta este un aspect practic foarte important."Să nu vă așteptați la rezultate imediate - poate dura câteva săptămâni înainte ca organismul să se adapteze până la punctul în care veți începe să scăpați de kilogramele în plus și să vă observați indicatori de sănătate îmbunătățiți", a mai spus Mattson.
De asemenea, toți cei care doresc să-l adopte, trebuie să țină cont de faptul că postul intermitent nu le dă permisiunea de a mânca tot ce vor: "Evident, tot vei dori să incluzi în dietă alimente sănătoase", a spus Kittrell. „Nu este ca și cum ai putea mânca doar fast-food și, pentru că faci post intermitent, vei fi sănătos”.
Deși Kittrell consideră postul intermitent o opțiune dietetică rezonabilă , a spus că mai sunt multe de învățat despre asta. De exemplu, studiile arată că unii oameni răspund mai bine la post decât alții, deși motivele nu sunt încă înțelese."Cred că postul intermitent este o soluție validă și pertinentă, dar mai sunt multe de făcut înainte de a putea spune că postul intermitent este 100% sigur și eficient pentru toată lumea", a spus Kittrell.
Mattson, care el însuși face post intermitent de 20 de ani, a spus că există anumite tipuri de persoane pentru care nu ar recomanda această opțiune - copii, bătrâni și persoane care au deja o greutate corporală foarte mică. El este de acord cu Kittrell că trebuie să se facă mai multe cercetări cu privire la potențialul postului de îmbunătățire a sănătății.
Într-un singur caz există un argument clar și puternic: că postul intermitent ar putea îmbunătăți tratamentul cancerului, a spus Mattson."Se pare că celulele canceroase utilizează de obicei numai glucoza ca sursă de energie. Nu pot utiliza grăsimi. Dacă acționezi cu medicamente chimioterapeutice sau cu radiații atunci când persoana este în post, celulele canceroase ale acestor persoane sunt mai ușor distruse”, a spus Mattson.
Există mai multe studii în derulare pentru a vedea dacă postul ar putea ajuta la tratarea cancerului, a remarcat Mattson.
Există și alte strategii populare de post intermitent:
Metoda Eat-Stop-Eat: Aceasta implică post timp de 24 de ore, de una sau de două ori pe săptămână.
Dieta Războinicului: Aceasta presupune consumul de cantități mici de fructe și legume crude în timpul zilei și consumul unei mese bogate seara.
OMAD (one meal a day) înseamnă o masă pe zi și, după cum sugerează și numele, presupune consumul unei singure mese într-o perioadă de 24 de ore. Aceasta este o formă mai extremă de post intermitent și nu este recomandată tuturor, deoarece poate fi o provocare pentru unii oameni să își ia toți nutrienții necesari într-o singură masă.
Ca și alte forme de post intermitent, OMAD poate duce la pierderea în greutate și poate avea alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi sensibilitatea îmbunătățită la insulină și scăderea inflamației.
Este important să vă asigurați că masa pe care o consumați este echilibrată și bogată în nutrienți, cu o varietate de fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, pentru a vă asigura că primiți toți nutrienții de care corpului dvs. are nevoie ca să funcționeze corect.
Postul negru (dry fasting) este o formă de post intermitent care implică abținerea atât de la mâncare, cât și de la apă pentru o anumită perioadă de timp. Susținătorii postului negru spun că acesta are diverse beneficii pentru sănătate, cum ar fi sensibilitatea îmbunătățită la insulină, pierderea în greutate și niveluri crescute de energie.
Cu toate acestea, este important de reținut că postul negru nu este recomandat de majoritatea experților în sănătate și poate fi foarte periculos. Corpul uman are nevoie de apă pentru a funcționa corect, iar lipsa ei pentru o perioadă lungă de timp poate duce la deshidratare, care poate avea consecințe grave asupra sănătății, inclusiv amețeli, dureri de cap, confuzie și, în cazuri severe, chiar moarte.
În plus, lipsa hranei și a apei poate pune, de asemenea, o presiune asupra rinichilor și ficatului, care sunt responsabile pentru filtrarea reziduurilor și a toxinelor din organism. Acest lucru poate duce la deteriorarea sau disfuncția acestor organe și, de asemenea, poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni precum pietrele la rinichi.
Este important să rețineți că, înainte de a începe orice regim de post, ar trebui să vă consultați cu medicul dvs. pentru a vă asigura că este sigur pentru dvs. și nu va interfera cu medicamentele pe care le luați. În plus, este important să vă ascultați corpul și să faceți ajustări după cum este necesar.
Pentru persoanele supraponderale sau cu obezitate, un diagnostic de diabet de tip 2 se poate simți ca un punct fără întoarcere. Aceste persoane se vor confrunta brusc cu o boală progresivă, care nu va mai putea fi întreruptă pentru tot restul vieții.
Pentru cele peste 400 de milioane de persoane cu DZ de tip 2 la nivel global, apar dovezi care sugerează că această perspectivă ar putea fi depășită. Studii recente au sugerat că DZ tip 2 poate fi efectiv inversat, nu prin tratamente farmaceutice noi, ci prin respectarea strictă a anumitor intervenții dietetice.
Deși aceste studii sunt încă în dezbatere, ele schimbă strategiile de gestionare a acestei boli.
Două studii recente au atras atenția pentru o abordare mai moderată a diabetului zaharat de tip 2: factorii alimentari și stilul de viață.
Unul dintre studii - de la sfârșitul anului 2017- (numit DiRECT) a observat 298 de persoane diagnosticate cu DZ tip 2 în ultimii 6 ani care nu au primit insulină. O jumătate dintre pacienți au fost tratati medicamentos conform ghidurilor actuale, iar cealaltă jumătate au urmat un program intensiv de gestionare a greutății, care le obligă să se angajeze la o perioadă de 3-5 luni de urmare a unei diete cu conținut scăzut de calorii (care să nu depășească 850 de calorii în total pe zi), cu reintroducerea treptată a alimentelor în următoarele 2-8 săptămâni și suport continuu pentru pierderea în greutate.
După un an, 24% dintre participanții incluși în grupul care a urmat dieta cu conținut scăzut de calorii au prezentat o scădere în greutate de minim 15 kg, iar 46% au prezentat remisia diabetului, comparativ cu 4% din primul grup.
"Pierderea în greutate este benefică în prevenirea progresiei diabetului și poate inversa sau remite diabetul”, spune Dr. Domenico Accili, (profesor de medicină la Universitatea Columbia și director al Centrului de Cercetare pentru Diabet și Endocrinologie al Universității Columbia din New York). Cu toate acestea, unii medici abordează cu prudență termenul "inversare".
"La pacienții cu boală în stadiu incipient, diabetul poate fi remis pentru un timp, dar nu știm pentru cât timp, sau în ce stadiu boala devine ireversibilă. " spune Dr. Kevin D. Hall (sef al Departamentului de Fiziologie Integrativă din cadrul Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și renale din Bethesda, Maryland). Deși este de acord că astfel de studii reprezintă progrese importante în tratamentul DZ de tip 2, Hall avertizează cu privire la necesitatea unor altor studii care să testeze și să valideze diferite diete.
Într-o revizuire a studiului, Roy Taylor, (investigator principal pentru DiRECT), a raportat primirea a mii de e-mailuri de la pacienți cu DZ2 după publicarea constatărilor inițiale. Conceptul de “inversare” a DZ tip 2 a dus la un nivel de angajament și optimism pe care mulți pacienți nu l-au avut până acum. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă o dietă este superioară altor intervenții.
Pe lângă strategiile de restricție calorică ce au reprezentat o piatră de temelie în studiul DiRECT și în alte studii, date din analizele comparative mai mici ale dietei mediteraneene și ale postului intermitent au raportat, de asemenea, că pot să ducă la inversarea DZ2. "Nu spun că dieta cu conținut scăzut de carbohidrați ar trebui să fie singura opțiune pe care o oferim pacienților", spune Hallberg. Ea adaugă că un alt avantaj al dietei cu conținut scăzut de carbohidrați este că aderența pacienților poate fi monitorizată în mod obiectiv prin măsurarea nivelurilor sanguine de corpi cetonici.
O întrebare importantă este dacă intervențiile alimentare vor înceta să se dovedească eficiente pe termen lung în diabetul zaharat. Funcția celulelor pancreatice la pacienții cu diabet tip 2 este considerată a fi redusă cu 50% în momentul diagnosticării și va continua să scadă. În termen de 10 ani de la stabilirea diagnosticului de DZ tip 2, o jumătate dintre pacienți vor necesita insulină.
Există un punct în care este prea târziu să se instituie aceste intervenții dietetice? "S-a crezut odată că la persoanele cu diabet zaharat, celulele producătoare de insulină mor în timp", spune Accili. El adaugă însă faptul că teoriile actuale spun fie că celulele rămân latente în organism până când acestea pot fi reactivate prin diferite mijloace, fie că celulele beta nu revin în funcțiune, ci mai degrabă celulele existente funcționează mai bine.
Viața cu diabet
Bine ați venit la platforma noastră de educație despre diabet, unde vă oferim informații și instrumente pentru a vă ajuta să trăiți mai mult și mai bine cu această boală cronică.
Informații contact
Asociația "Din Grijă Pentru Tine"
+40786562997
info@dingrijapentrutine.com
© 2023. Toate drepturile rezervate. Politica de confidențialitate