Există mai multe clase de medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului de tip 2:

Biguanide:

Metformina s-a dovedit eficientă și sigură.

  • scade nivelul glicemiei plasmatice bazale și postprandiale

  • scade absorbția intestinală a glucozei și îmbunătățește sensibilitatea la insulină

  • cauzează rareori hipoglicemie

  • pacienții care iau metformină au prezentat îmbunătățiri semnificative ale profilului lor lipidic

  • este singurul medicament oral pentru diabet care facilitează o pierdere modestă în greutate

În ianuarie 2017, Colegiul American al Medicilor (ACP) a publicat o actualizare care recomandă utilizarea metforminului ca tratament de primă intenție pentru diabetul de tip 2.

Sulfoniluree

Sulfonilureele (de exemplu, gliburida, glipizida, glimepirida):

  • stimulează eliberarea de insulină din celulele beta pancreatice și au probabil cea mai mare eficacitate pentru scăderea glicemiei dintre toți agenții orali. Cu toate acestea, acest efect este doar pe termen scurt și se disipează rapid. Sulfonilureele pot, de asemenea, să sporească sensibilitatea periferică la insulină

  • sunt indicate pentru utilizare ca adjuvant al dietei și al exercițiilor fizice la pacienții adulți cu diabet zaharat de tip 2. Ele sunt în general bine tolerate

  • hipoglicemia este cel mai frecvent efect secundar

Tiazolidindionele

Tiazolidindionele (TZD) sunt o clasă de medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului de tip 2. Acestea ajută la sensibilizarea organismului la insulină și la reducerea rezistenței la insulină, ceea ce duce la o îmbunătățire a controlului glicemic.

TZD-urile se leagă de anumiți receptori din țesutul gras, ficat și mușchi, ceea ce duce la o activare a acestora. Acest lucru duce la o creștere a sensibilității organismului la insulină și la o scădere a rezistenței la insulină.

Exemple de TZD utilizate în tratamentul diabetului de tip 2 sunt pioglitazona și rosiglitazona. Acestea sunt administrate oral și se utilizează în combinație cu alte medicamente antidiabetice, cum ar fi metformina, sulfonilureicele sau insulina.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile și beneficiile utilizării TZD în tratamentul diabetului de tip 2. Unele studii au arătat că utilizarea TZD poate crește riscul de boli cardiovasculare, de aceea sunt recomandate doar în cazuri speciale, cu atenție și monitorizare medicală.

seringă cu insulină, tratament diabet zaharat

Agoniștii GLP-1

Agoniștii GLP-1 (exenatidă, liraglutidă, albiglutidă, dulaglutidă) aceștia stimulează eliberarea de insulină dependentă de glucoză, reduc glucagonul și încetinesc golirea gastrică.

Datele obținute pe animale sugerează că aceste medicamente previn apoptoza celulelor beta și pot restabili în timp masa celulelor beta. Această din urmă proprietate, dacă ar fi dovedită la om, ar avea un potențial terapeutic extraordinar.

Sunt utilizate în combinație cu alte medicamente antidiabetice, cum ar fi metformina sau sulfonilureicele.

Exenatida

Oferă o îmbunătățire semnificativ mai mare a funcției celulelor beta. 

Liraglutida

Indicat ca adjuvant al dietei și al exercițiilor fizice, tratamentul cu liraglutidă are ca scop îmbunătățirea controlului glicemic la adulții cu diabet de tip 2. În plus, rezultatele studiului LEADER (Liraglutide Effect and Action in Diabetes: Evaluation of Cardiovascular Outcome Results) au condus la aprobarea liraglutidei pentru reducerea riscului de evenimente cardiovasculare majore (deces cardiovascular, infarct miocardic nonfatal și accident vascular cerebral nonfatal) la adulții cu diabet zaharat de tip 2 și boală cardiovasculară stabilită. 

Albiglutida

A fost aprobat de FDA în aprilie 2014 ca adjuvant al dietei și al exercițiilor fizice pentru a îmbunătăți controlul glicemic la adulții cu diabet zaharat de tip 2.  Agoniștii GLP-1 cresc secreția de insulină dependentă de glucoză. 

Dulaglutida

Dulaglutida (Trulicity) a fost aprobată de FDA în septembrie 2014 ca terapie adjuvantă la dietă și exerciții fizice pentru îmbunătățirea controlului glicemic în diabetul zaharat de tip 2. 

Se administrează sub formă de injecție subcutanată o dată pe săptămână. 

Efectele adverse au inclus greață, diaree, vărsături, dureri abdominale și scăderea poftei de mâncare.

Lixisenatida

Lixisenatida (Adlyxin) a fost aprobată de FDA în iulie 2016 ca terapie adjuvantă la dietă și exerciții fizice pentru îmbunătățirea controlului glicemic în diabetul zaharat de tip 2.

Se administrează prin injecție subcutanată o dată pe zi, cu 1 oră înainte de prima masă a zilei.

Semaglutida

În decembrie 2017, FDA a aprobat semaglutida SC (Ozempic), administrat o singură dată pe săptămână, ca agent de îmbunătățire a controlului glicemic la adulții cu diabet de tip 2. 

Acesta se administrează sub formă de injecție subcutanată o dată pe săptămână.

Semaglutide SC a obținut aprobarea FDA în ianuarie 2020 pentru reducerea riscului de evenimente cardiovasculare adverse majore la adulții cu diabet de tip 2 și boli de inimă.

Inhibitori ai cotransportorului de sodiu-glucoză tip 2 (SGLT2)

Ajută la îmbunătățirea controlului glicemic prin eliminarea excesului de glucoză din sânge prin intermediul urinei.

Prin inhibarea SGLT2, reduc absorbția glucozei în rinichi, încurajând organismul să elimine glucoza prin urină. Acest lucru poate ajuta la scăderea nivelului de glucoză din sânge și la reducerea necesității de insulină sau alte medicamente antidiabetice.

Sunt medicamente care se administrează oral și sunt utilizate ca monoterapie sau în combinație cu alte medicamente antidiabetice, cum ar fi metformina, sulfonilureicele sau insulina.

Medicamentele aparținând acestei clase sunt:

  • Dapagliflozin

  • Empagliflozin

  • Canagliflozin

  • Ertugliflozin

  • Sotagliflozin

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile și beneficiile utilizării acestor medicamente.

În cele din urmă în evoluția bolii, la mulți pacienți cu diabet zaharat de tip 2 este necesară administrarea de insulină, deoarece în timp, pancreasul lor nu mai produce insulina.  Singura terapie care corectează acest defect este insulina. Terapia trebuie să fie individualizată la fiecare pacient. În prezent este disponibilă o gamă de preparate de insulină, individuale și preamestecate.

Viața cu diabet

Bine ați venit pe platforma noastră de educație despre diabet, unde vă oferim informații și instrumente pentru a vă ajuta să trăiți mai mult și mai bine cu această boală cronică.

Informații contact

Asociația "Din Grijă Pentru Tine"

+40786562997

info@dingrijapentrutine.com

© 2023. Toate drepturile rezervate. Politica de confidențialitate