Medicii folosesc rata de filtrare glomerulară (GFR) pentru a determina cât de avansată este boala renală cronică a unei persoane. GFR arată cât de bine filtrează rinichii unei persoane deșeurile. GFR-ul unei persoane poate depinde de mărimea corporală, sexul și vârsta acesteia. Atunci când rinichii funcționează corect, aceștia filtrează o cantitate relativ constantă de creatinină din sânge. Modificările nivelului de creatinină din sânge pot indica faptul că o persoană are o problemă cu rinichii săi. O schimbare în GFR a unei persoane permite medicului să clasifice IRC în stadii, după cum urmează.
Stadiul 1 al IRC înseamnă că GFR al unei persoane este de cel puțin 90 de mililitri pe minut (ml/min) la 1,73 metri pătrați (m2).
Aceasta reprezintă o funcție renală normală, dar cu dovezi de afectare a rinichilor. Unele semne de afectare a rinichilor în stadiul 1 al IRC pot include proteine în urina unei persoane sau leziuni fizice.
Dacă o persoană are IRC în stadiul 2, GFR-ul său este de 60-89 ml/min pe 1,73 m2. Un GFR în acest interval înseamnă, de obicei, că rinichii nu funcționează bine.
O persoană cu IRC în stadiul 1 sau 2 poate discuta medicul despre medicamentele care pot ajuta la protejarea rinichilor.
În stadiul 3 al IRC, GFR este de 30-59 ml/min la 1,73 m2. Acest interval indică faptul că o persoană are unele leziuni la nivelul rinichilor.
Stadiul 3 al IRC poate fi separat în două subcategorii:
- Stadiul 3a: înseamnă că o persoană are un GFR de 45-59 ml/min pe 1,73 m2
- Stadiul 3b: înseamnă că o persoană are un GFR de 30-44 ml/min pe 1,73 m2
Deși majoritatea persoanelor cu IRC în stadiul 3 nu au simptome, unele pot prezenta:
- umflături la nivelul mâinilor și picioarelor
- dureri de spate
- urinare mai frecventă
- anemie
- tensiune arterială ridicată
- boală osoasă
O persoană cu insuficiență renală cronică în stadiul 1-3 ar putea încetini deteriorarea rinichilor prin:
- controlul glicemiei, dacă suferă de diabet
- controlul tensiunii arteriale
- o dietă sănătoasă
- evitarea fumatului
- activitate fizică 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână
- menținerea unei greutăți moderate
- întâlnirea cu un medic specialist în afecțiuni renale, sau cu un nefrolog.
În stadiul 4 al IRC, GFR este de 15-29 ml/min pe 1,73 m2. În acest stadiu, rinichii sunt moderat până la grav afectați. Stadiul 4 al IRC este o afecțiune gravă și ultimul stadiu înainte de insuficiența renală.
O persoană cu IRC în stadiul 4 are mai multe șanse de a prezenta simptome precum mâini și picioare umflate, dureri de spate și urinare mai frecventă.
Complicațiile, cum ar fi anemia sau bolile osoase, sunt, de asemenea, mai probabile.
În acest stadiu este nevoie de ajutorul unui medic nefrolog și al unui dietetician. Medicul poate prescrie, de asemenea, inhibitori ECA sau BRA.
În stadiul 5, GFR este de 15 ml/min pe 1,73 m2 sau mai puțin. În acest stadiu, rinichii fie au cedat, fie sunt aproape de a ceda.
Simptomele insuficienței renale includ: mâncărime, crampe musculare, greață, vărsături, umflături la nivelul mâinilor și picioarelor, dureri de spate, urinare mai frecventă, dificultăți de somn, dificultăți de respirație.
Dacă o persoană suferă de insuficiență renală, va trebui să facă dializă sau să facă un transplant de rinichi pentru a supraviețui. Dializa renală ajută la filtrarea sângelui unei persoane atunci când rinichii acesteia nu mai sunt capabili să o facă. Este esențial diagnosticul precoce și un tratament prompt pentru boala de rinichi pentru a preveni complicații grave.
Deteriorarea rinichilor unei persoane din cauza IRC este, de obicei, permanentă. Cu toate acestea, unele terapii pot ajuta la controlul simptomelor, la reducerea riscului de complicații și la încetinirea progresiei afecțiunii.
Boala cronică de rinichi poate provoca unele afecțiuni, care necesită tratament.
Acestea includ următoarele:
Hipertensiune arterială - tensiunea arterială ridicată poate fi cauza sau un simptom al bolii renale cronice. Scăderea tensiunii arteriale este importantă pentru a proteja rinichii și, ulterior, pentru a încetini evoluția IRC.Este posibil ca o persoană cu tensiune arterială ridicată să trebuiască să ia anumite medicamente. În plus, efectuarea unor schimbări în stilul de viață, cum ar fi o alimentație sănătoasă și practicarea regulată de exerciții fizice, poate ajuta la controlul tensiunii arteriale.
Anemie - hemoglobina este substanța din celulele roșii din sânge care transportă oxigenul vital în tot corpul. Dacă nivelul de hemoglobină este scăzut, o persoană are probabil anemie. Injecțiile cu agenți de stimulare a eritropoiezei (ESAs) sunt cel mai frecvent tratament pentru IRC și anemie.
Echilibrul de fosfați - este posibil ca organismul persoanelor cu afecțiuni renale să nu fie capabil să elimine corect fosfatul. Tratamentul presupune reducerea aportului de fosfat nutrițional. Acest lucru înseamnă, de obicei, reducerea consumului de produse lactate, carne roșie, ouă și pește.
Mâncărimi ale pielii - mâncărimea este o problemă comună pentru persoanele aflate în stadii avansate ale IRC sau care au insuficiență renală și fac dializă. Medicul dermatolog poate recomanda medicamente sau creme hidratante pentru a ajuta la reducerea mâncărimilor.
Deficiența de vitamina D - persoanele cu IRC prezintă un risc ridicat de deficiență de vitamina D. Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor. Rinichii activează vitamina D obținută de la soare sau din alimente înainte ca organismul să o poată utiliza. Nivelurile scăzute de vitamina D pot duce la o pierdere a densității osoase, ceea ce poate duce la osteoporoză sau fracturi. Persoanele cu deficiență de vitamina D pot avea nevoie de suplimente. Cu toate acestea, dovezile privind eficacitatea acesteia sunt limitate, astfel încât medicii decid de obicei în funcție de nevoile și starea de sănătate a individului.
Retenția de lichide - persoanele cu IRC trebuie să fie atente la aportul de lichide și să restricționeze cantitatea de sare pe care o consumă. Dacă rinichii nu funcționează corect, o persoană este mult mai susceptibilă la acumularea și supraîncărcarea cu lichide. Consumul unei cantități mari de sare poate face, de asemenea, ca organismul să rețină și mai mult lichid. Retenția de lichide din cauza sodiului poate duce la hipertensiune, ceea ce poate duce la progresia bolii renale și la probleme cardiace grave.
Viața cu diabet
Bine ați venit pe platforma noastră de educație despre diabet, unde vă oferim informații și instrumente pentru a vă ajuta să trăiți mai mult și mai bine cu această boală cronică.
Informații contact
Asociația "Din Grijă Pentru Tine"
+40786562997
info@dingrijapentrutine.com
© 2023. Toate drepturile rezervate. Politica de confidențialitate