Imagine cu covid 19 în context de diabet zaharat

Influența diabetului zaharat asupra evoluției Covid-19

February 17, 20235 min read

Diabetul zaharat și Covid-19

Relația dintre diabetul zaharat, Covid-19 și riscul de mortalitate, a prezentat subiect de interes pentru multe studii efectuate de la debutul pandemiei COVID-19 și până în prezent.

Un studiu retrospectiv (realizat de Chen et al.)  pe 136 de pacienți COVID-19 cu diabet (în principal diabet de tip 2) a constatat că vârsta înaintată, proteina C reactivă ridicată și utilizarea insulinei au fost factori de risc pentru mortalitate.

Două persoane care respectă distanța, în context de covid 19 și diabet zaharat

Un studiu pe întreaga populație din Regatul Unit a raportat că riscul de deces în spital pentru pacienții cu COVID-19 a fost de 2 ori mai mare pentru cei cu diabet de tip 2 și de 3,5 ori mai mare pentru persoanele cu diabet de tip 1. Cu toate acestea, pacienții cu vârsta sub 40 de ani cu oricare dintre cele două tipuri de diabet au prezentat un risc extrem de scăzut de deces.

Un studiu (realizat de Bode et al.) a indicat că, în rândul pacienților cu COVID-19, rata de mortalitate în spitalele din SUA pentru persoanele cu diabet,  este de 29 %, o cifră de peste patru ori mai mare decât cea pentru pacienții fără diabet sau hiperglicemie. În plus, s-a constatat că rata de deces în spital pentru pacienții fără semne de diabet înainte de internare, care dezvoltă hiperglicemie în timpul internării este de șapte ori mai mare (42%). 

Un studiu retrospectiv realizat de Zhu et al. a constatat că, în rândul persoanelor cu COVID-19, cei care aveau și diabet zaharat de tip 2 au avut o rată de mortalitate de 7,8% (față de 2,7% pentru cei fără diabet), precum și o rată mai mare de leziuni multiple ale organelor. Cu toate acestea, cercetătorii au raportat, de asemenea, că în rândul pacienților cu diabet de tip 2, rata mortalității a fost mai mică la cei care, în timpul spitalizării, aveau glicemia bine controlată, adică pacienții cu o variabilitate glicemică cuprinsă între 3,9 și 10,0 mmol/L, decât la cei cu glicemia slab controlată, la care limita superioară a variabilității glicemice se extindea dincolo de 10,0 mmol/L.

Un alt studiu din Regatul Unit a constatat că factorii de risc pentru mortalitate la pacienții COVID-19 cu diabet zaharat de tip 1 sau 2 includ

  • sexul masculin, 

  • vârsta înaintată, 

  • insuficiența renală, 

  • etnia non-albă, 

  • deprivarea socioeconomică, 

  • accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă anterioare. 

O analiză a literaturii de specialitate realizată de Schlesinger et al. a constat că, în rândul pacienților cu diabet care au participat la studiu, probabilitatea de deces din cauza COVID-19 a fost cu 75% mai mare la utilizatorii cronici de insulină. Studiul a indicat, de asemenea, că riscul de deces din cauza COVID-19 este cu 50% mai mic la persoanele care urmează un tratament cu metformină decât la alți pacienți cu diabet. Cercetătorii au sugerat că medicamentele în sine nu au avut un impact asupra supraviețuirii, ci au fost indicatori ai severității diabetului, prognosticul fiind mai slab în rândul celor cu diabet mai sever.

Un studiu (retrospectiv realizat de Wang et al.)  a indicat că hiperglicemia, chiar și în absența diabetului, este un factor predictiv independent al mortalității la 28 de zile la pacienții cu COVID-19. Cercetătorii au raportat că, la admiterea în două spitale din Wuhan, China, 29,1% dintre pacienții din studiu cu COVID-19 și fără diagnostic anterior de diabet aveau o glicemie la jeun de cel puțin 7,0 mmol/L. S-a considerat că persoanele cu hiperglicemie au inclus nu numai persoane cu diabet nediagnosticat, ci și pacienți fara diabet, dar cu hiperglicemie acută de stres. În ceea ce privește mortalitatea la 28 de zile, s-a stabilit că raportul de risc la pacienții cu o glicemie la jeun de 7,0 mmol/L sau mai mare a fost de 2,30.

În mod similar, un alt raport a constatat că la pacienții din studiu cu COVID-19 care au avut un nivel al glicemiei de peste 6,1 mmol/L, riscul de progresie a bolii a fost cu 58% mai mare, riscul de mortalitate fiind de 3,22 ori mai mare.

Un studiu retrospectiv, multicentric realizat de Carrasco-Sánchez et al. a susținut aceste rezultate, indicând că, în rândul pacienților non-critici cu COVID-19, prezența hiperglicemiei la admiterea în spital prezice în mod independent evoluția spre starea critică, precum și decesul, indiferent dacă pacientul are sau nu diabet. Rata de mortalitate în spital la persoanele cu un nivel al glicemiei mai mare de 180 mg/dL a fost de 41,1%, comparativ cu 15,7% în cazul celor cu un nivel mai mic de 140 mg/dL.

În contrast cu cercetările de mai sus, un raport realizat de Klonoff et al., care a inclus peste 1 500 de pacienți americani cu COVID-19, nu a găsit nicio asociere între hiperglicemie la admiterea în spital și mortalitate, la pacienții care nu sunt în terapie intensivă. Cu toate acestea, rata mortalității în spital a fost semnificativ mai mare la acești pacienți dacă aveau un nivel al glicemiei de peste 13,88 mmol/L în a doua sau a treia zi de spitalizare, comparativ cu cei cu un nivel sub 7,77 mmol/L. Constatările pentru pacienții internați direct la terapie intensivă au fost diferite de acestea, cercetătorii stabilind că mortalitatea a fost asociată cu prezența hiperglicemiei la internare, dar nu a fost semnificativ legată de un nivel ridicat de glucoză în a doua zi de spitalizare.

Un studiu realizat de Sardu et al. a indicat că, la pacienții spitalizați cu COVID-19 și pneumonie moderat de severă, cei cu diabet și cei care sunt hiperglicemici prezintă un risc mai mare de boală severă decât pacienții normoglicemici fără diabet. Mai mult, în rândul pacienților din studiu cu hiperglicemie, riscul de boală severă a fost mai mic la cei care au fost tratați cu perfuzie de insulină, ceea ce reprezintă o dovadă suplimentară a importanței controlului glicemiei în spital. 

Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) includ diabetul de tip 2 în lista afecțiunilor care cresc probabilitatea de îmbolnăvire gravă la persoanele cu COVID-19, iar diabetul de tip 1 în lista afecțiunilor care pot crește această probabilitate.

Referințe:

DZ top 2 Medscape.docx - Documente Google


Back to Blog

Viața cu diabet

Bine ați venit pe platforma noastră de educație despre diabet, unde vă oferim informații și instrumente pentru a vă ajuta să trăiți mai mult și mai bine cu această boală cronică.

Informații contact

Asociația "Din Grijă Pentru Tine"

+40786562997

info@dingrijapentrutine.com

© 2023. Toate drepturile rezervate. Politica de confidențialitate