Ce înseamnă să ai prediabet?
Este greu să știi cum să te gândești la prediabet, o afecțiune în care nivelul de zahăr din sânge al unei persoane este mai mare decât în mod normal, dar nu suficient de ridicat pentru a fi calificat drept diabet în toată regula. Pe de o parte, multe persoane cu prediabet ajung să dezvolte diabet, care este în prezent a șaptea cauză de deces în Statele Unite - dar, pe de altă parte, majoritatea nu o fac. Într-adevăr, această afecțiune este - în mod paradoxal - atât subdiagnosticată, cât și supradiagnosticată, spun cercetătorii.
Și noi suntem la fel de confuzi 😕. Să le luăm pe rând.
Un sondaj realizat în 2019 în rândul medicilor de medicină primară a arătat că aceștia au cunoștințe limitate despre ce pacienți ar trebui să fie incluși într-un eventual screening pentru prediabet, cum să citească testele de laborator pentru a-l diagnostica și ce să sfătuiască pacienții care sunt diagnosticați.
Unul dintre motive poate fi faptul că în Statele Unite sunt utilizate cinci definiții - bazate pe trei tipuri de teste de zahăr din sânge -,iar definițiile multiple pot explica de ce medicii ar putea fi nesiguri dacă sau cum să acționeze în urma rezultatelor screening-ului. Marea majoritate a persoanelor care au această afecțiune nu sunt conștiente de ea, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.
Când nu există un consens în domeniu cu privire la modul în care se definește ceva, cum se diagnostichează și ce trebuie făcut, acest lucru creează multă confuzie.
Cercetările recente sugerează că nivelurile ridicate de glucoză din sânge nu reprezintă întreaga poveste a prediabetului. O echipă internațională de cercetare a identificat recent șase subtipuri de prediabet - trei grave și trei mai puțin grave - care ar putea oferi o nouă perspectivă asupra motivelor pentru care această afecțiune afectează în mod diferit populația.
"Glucoza este o problemă, desigur, dar există o constelație de factori diferiți", spune primul autor al studiului, Robert Wagner, endocrinolog la Spitalul Universitar Tübingen din Germania. "Paradigma glucocentrică - conform căreia glucoza este cel mai important lucru - se schimbă".
Este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a transforma aceste descoperiri în informații pe care medicii să le poată folosi. Deocamdată, aceasta este concluzia: multe persoane îndeplinesc criteriile pentru prediabet, iar unele dintre acestea trebuie să ia măsuri pentru a evita probleme grave. Cercetările au dovedit că prediabetul poate fi adesea eliminat prin pierderea în greutate, o dietă sănătoasă și exerciții fizice.
Iată ce știm despre prediabet, diagnosticul și tratamentul acestuia.
O persoană cu prediabet are un nivel de zahăr în sânge mai mare decât cel normal, dar nu suficient de ridicat pentru a îndeplini criteriile pentru diabet. Dar ceea ce constituie "normal" este încă destul de neclar.
Asociația Americană de Diabet (ADA), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și un organism comun numit Comitetul Internațional de Experți, alcătuit din membrii ai trei organizații de diabet, au elaborat cinci definiții ale prediabetului. Diferitele definiții reflectă trei moduri diferite de testare a nivelului de zahăr din sânge și diferite praguri pentru diagnosticare.
Aceasta înseamnă că o persoană ar putea avea o glicemie "normală" conform definiției OMS, dar să fie diagnosticată cu prediabet conform definiției Asociației Americane de Diabet. "Diferitele teste identifică persoane diferite și au doar o suprapunere moderată, ceea ce înseamnă că unele persoane vor fi clasificate ca având prediabet după o definiție, dar nu și după alta", au scris Selvin și colegul ei.
Prevalența prediabetului depinde de definiția utilizată. OMS și Comitetul Internațional de Experți utilizează definiții mai stricte, care îi evidențiază pe cei care au cele mai mari șanse de a evolua spre diabet. Asociația Americană de Diabet utilizează praguri mai mici, astfel încât identifică un număr mai mare de pacienți. Unii experți în diabet se opun de mai mulți ani definiției prediabetului dată de ADA, spunând că aceasta diagnostichează mult prea multe persoane care ar putea să nu aibă nevoie de tratament.
Prin scăderea pragului pentru un diagnostic de prediabet, ADA a dublat cel puțin numărul persoanelor care îndeplinesc criteriile de prediabet în comparație cu estimările anterioare.
CDC vede lucrurile diferit, numărând pe oricine care îndeplinește pragurile generoase ale ADA la oricare dintre cele două teste diferite. Acest lucru îi determină să estimeze că 88 de milioane de adulți americani - mai mult de unul din trei - au prediabet, deși mult mai puțini - aproximativ unul din 10 - îndeplinesc criteriile pentru prediabet pe baza celor două teste.
Prediabetul este important pentru că diabetul este important. Se estimează că o zecime dintre adulții din SUA - 34,2 milioane de persoane - suferă de diabet, iar CDC se așteaptă ca acest procent să crească la o treime dintre adulți până în 2050. O mică minoritate dintre aceștia au diabet de tip 1, o afecțiune autoimună care nu poate fi prevenită și care este diagnosticată de obicei în copilărie.
Dar cel puțin 90 la sută au diabet de tip 2, în care celulele organismului devin mai puțin receptive la insulină, astfel încât pancreasul nu mai poate produce suficient pentru a regla corect glicemia în timp. Deși procesele metabolice care stau la baza acestei afecțiuni nu sunt pe deplin înțelese, obezitatea și inactivitatea sunt factori de risc semnificativi.
Bilanțul diabetului de tip 2 gestionat necorespunzător este cumplit: boli de inimă, orbire, insuficiență renală, accidente vasculare cerebrale și amputări. Boala nu se poate vindeca, deși tratamente sau intervenții o pot pune în remisiune timp de mulți ani.
Dar diabetul de tip 2 poate fi adesea prevenit. Înainte ca oamenii să dobândească boala, ei petrec de obicei mai mulți ani în starea de prediabet. Aproximativ 5 până la 10 la sută dintre aceste persoane vor evolua spre diabet în fiecare an.
Dar alții s-ar putea să nu progreseze niciodată: Până la 59 la sută dintre persoanele diagnosticate cu prediabet pot reveni spontan la niveluri normale ale glicemiei în decurs de cinci ani, arată studiile. Problema este că medicii nu au încă o modalitate de a prezice cine va evolua spre diabet și cine nu.
Un diagnostic de prediabet este un avertisment, spune Prakash Deedwania, cardiolog la Universitatea California San Francisco. "Aproape că spune că ai o boală mortală după colț și că poți face ceva în privința ei acum sau poți suferi consecințele". În momentul în care cineva dezvoltă un diabet complet, daunele ireversibile la nivelul arterelor, rinichilor și al altor organe pot fi deja începute, arată cercetările.
Și chiar înainte ca acest lucru să se întâmple, persoanele cu prediabet pot avea mai multe probleme medicale decât colegii lor care au un nivel normal de zahăr în sânge. Un studiu recent efectuat pe mai mult de 25.000 de persoane din Michigan a constatat că, pe o perioadă de 14 ani, cei diagnosticați cu prediabet au fost semnificativ mai predispuși la un atac de cord sau la un alt eveniment cardiovascular major decât cei cu niveluri normale de glucoză. Iar prediabetul este asociat cu un risc crescut de demență vasculară și declin cognitiv, a constatat un alt studiu.
Pe de altă parte, multe persoane în vârstă pot ignora complet prediabetul. Pentru cei care nu mai au mulți ani la dispoziție, a face ceva în legătură cu un diagnostic de prediabet nu pare să aducă mari beneficii.
Este posibil ca și alte persoane prediabetice să nu aibă de ce să-și facă griji. Pe lângă glicemie, mai contează grăsimea hepatică, distribuția grăsimii corporale, nivelul lipidelor în sânge și predispoziția genetică. Grăsimea viscerală, care poate fi estimată prin măsurarea circumferinței taliei, poate ajuta la indicarea riscului de diabet, în timp ce persoanele slabe au cel mai mic risc.
Capacitatea de a identifica persoanele care prezintă un risc mai mare de probleme grave de sănătate le va permite medicilor să își concentreze atenția asupra lor și să-i asigure pe ceilalți oameni că diagnosticul de prediabet nu reprezintă o mare îngrijorare.
Orice persoană cu vârsta cuprinsă între 35 și 70 de ani care este supraponderală ar trebui să facă un test de sânge pentru a depista prediabetul.
În cazul celor diagnosticați cu prediabet, medicii nu pot prezice încă dacă vor evolua spre o boală gravă, așa că abordarea sigură este să acționați din timp, pentru că o acțiune timpurie poate face o mare diferență. Un studiu efectuat pe mai mult de 3.000 de americani prediabetici a constatat că, dacă o persoană pierde doar 5 până la 7 procente din greutatea corporală și face 150 de minute de exerciții fizice moderate pe săptămână, își reduce riscul de diabet cu mai mult de jumătate.
Un studiu finlandez care a încercat să afle dacă o pierdere modestă în greutate - 5 procente din greutatea corporală - împreună cu 30 de minute de activitate moderată pe zi și o dietă cu mai puține grăsimi și mai multe fibre ar reduce riscul de diabet a fost încheiat mai devreme, deoarece dovezile că funcționează erau foarte clare.
Multe alte studii au arătat rezultate similare. Într-o analiză a studiilor controlate randomizate, șapte din nouă studii efectuate la persoane cu prediabet au constatat că "intervențiile legate de stilul de viață" - pierderea în greutate, dietele sănătoase și exercițiile fizice - au redus riscul de diabet timp de până la 10 ani de la începerea tratamentului.
Acesta este motivul pentru care tratamentul medicamentos NU este prima alegere a medicilor. Într-un studiu care a comparat antidiabeticul oral cu schimbarea stilului de viață, obiceiurile sănătoase au câștigat. Cei care și-au schimbat dieta și modelele de exerciții fizice au redus incidența diabetului de tip 2 cu 58%, în timp ce cei care au luat medicamente au redus-o cu 31%.
Începeți cu intervenții simple legate de stilul de viață, care nu sunt costisitoare și puteți inversa destul de des situația și puteți preveni apariția diabetului.
Programul de prevenire a diabetului zaharat este un program intens de un an de zile care ajută oamenii să piardă în greutate și să o mențină, adoptând în același timp obiceiuri sănătoase. Folosește o programă educațională, coaching și un grup de sprijin și necesită un angajament important: întâlniri săptămânale în primele șase luni și întâlniri mai puțin frecvente pentru alte șase luni.
Programul a fost testat timp de peste două decenii într-un studiu clinic de amploare care a început cu peste 3.000 de persoane cu prediabet. Primele rezultate, publicate în 2002, au arătat că persoanele care au pierdut 7% din greutatea corporală au redus riscul de a dezvolta diabet cu 58%. Studiile ulterioare au arătat că participanții continuă să prevină sau să întârzie diabetul timp de cel puțin 15 ani.
În loc să așteptați diagnosticul de diabet, puteți începe cu 150 de minute de activitate fizică în fiecare săptămână și cu un regim alimentar sănătos. Există, de asemenea, dovezi că reducerea stresului și cel puțin șapte ore de somn în fiecare noapte pot ajuta.
Toate acestea sunt lucruri care reduc riscul de diabet, dar nu sunt cu adevărat specifice doar pentru diabet. Aceste lucruri sunt bune pentru noi, indiferent de afecțiunile pe care încercăm să le prevenim.
Referințe:
Articol original publicat în MedScape, November 15, 2021
Viața cu diabet
Bine ați venit pe platforma noastră de educație despre diabet, unde vă oferim informații și instrumente pentru a vă ajuta să trăiți mai mult și mai bine cu această boală cronică.
Informații contact
Asociația "Din Grijă Pentru Tine"
+40786562997
info@dingrijapentrutine.com
© 2023. Toate drepturile rezervate. Politica de confidențialitate