imagine cu o inimă ținută între degete de un medic femeie, strabatuta de o undă EKG, semnificând ritmul cardiac

Am descoperit cum un singur episod de fibrilație atrială îți poate dezechilibra viața. Tu știi cât de periculoasă este?

September 28, 20246 min read

Am descoperit cum un singur episod de fibrilație atrială îți poate dezechilibra viața. Tu știi cât de periculoasă este?

 “Numele meu este Silvia și am 78 de ani. În urmă cu trei ani, am scris câteva cuvinte despre mine celor care se ocupă de acest site, cu dorința de a le fi de ajutor și altor bolnavi de diabet, care se pot regăsi în povestea mea (n.r. găsiți postarea doamnei în Poveștile pacienților). Astăzi vă scriu din nou, cu aceeași dorință de a vă ajuta să nu repetați povestea mea.

Vă voi povesti cum un episod de fibrilație atrială mi-a schimbat viața.

AVC

Trăiam cu diabet și hipertensiune arterială de mai mulți ani și o făceam foarte bine. Urmam tratamentele recomandate, nu lipseam de la examinările periodice programate la diabetolog, cardiolog, nefrolog, oftalmolog, iar analizele arătau că reușesc să țin lucrurile într-un foarte bun control. Anul trecut, un neașteptat episod de fibrilație atrială mi-a provocat un accident vascular cerebral ischemic sever. Acum, nu pot sa îmi mișc mâna și piciorul drept, nu pot să rostesc decât cîteva cuvinte și am sondă urinară permanent. Viața mea s-a schimbat într-un mod pe care nu mi-l puteam imagina: sunt dependentă permanent de ajutorul familiei și a personalului din centrul de recuperare unde încerc să recuperez cât este posibil din funcția motorie prin ședințe zilnice de kinetoterapie și logopedie. Înainte de acest episod, nu știu să fi avut alte episoade de fibrilație atrială. Poate am mai simțit palpitații, dar nu le-am dat importanță, nu știu. Cardiologul meu nu a documentat la nicio consultație anterioară o aritmie. Acum știu că, dacă aș simți palpitații m-aș adresa medicului cardiolog. Am descoperit prin cea mai grea cale că nu este nevoie de foarte mult pentru a-ți dezechilibra viața”.

Dacă doriți să aflați cele mai noi opțiuni de tratament pentru fibrilația atrială, vă invităm să completați formularul de mai jos. Vă va contacta unul dintre colaboratorii noștri pentru a vă oferi toate detaliile:

Custom HTML/CSS/JAVASCRIPT

Povestea doamnei Silvia ne-a inspirat să vă aducem în atenție informații utile despre fibrilația atrială, care să vă ajute să aveți mai multă grijă de inima și de sănătatea dumneavoastră.

Ce este fibrilația atrială?

În mod normal, bătăile inimii sunt constante și regulate. Puteți să vă verificați ritmul cardiac simțindu-vă pulsul la încheietura mâinii. O frecvență cardiacă normală este constantă și se situează, de obicei, între 60 și 100 de bătăi pe minut atunci când sunteți în repaus.

Fibrilația atrială este o tulburare de ritm foarte frecvent întâlnită, în care inima bate neregulat, aritmic. Când inima bate neregulat, nu pompează sângele la fel de bine cum ar trebui.

De ce este periculoasă fibrilația atrială?

Principala complicație a fibrilației atriale este accidentul vascular cerebral. Dacă aveți fibrilație atrială, riscul de a face un accident vascular cerebral crește de 5 ori!

Contracțiile neregulate ale atriilor pot face ca sângele să stagneze în atrii și să formeze cheaguri. Dacă un astfel de cheag pleacă din inimă, poate ajunge într-o arteră din creier. Acolo ar putea bloca fluxul de sange, provocând un accident vascular cerebral.

De asemenea, fibrilația atrială netratată corespunzător va slăbi în timp inima și poate duce la insuficiență cardiacă.

Majoritatea oamenilor care suferă de fibrilație atrială pot sa ducă o viață perfect normală, însă au nevoie de medicamente pentru a controla ritmul cardiac și a preveni complicațiile.

Pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral, pacienții cu fibrilație atrială primesc medicație anticoagulantă cu rol de a preveni formarea cheagurilor.

Cum știu dacă am fibrilație atrială?

Un puls neregulat, manifestat de obicei prin palpitații, ar putea fi un semn ca aveți fibrilație atrială. Adesea, fibrilația atrială este diagnosticată atunci când oamenii au palpitații sau sesizează un puls neregulat și se adresează medicului. Alteori, atunci când ritmul normal al inimii devine aritmic, puteți simți pe lângă palpitații, amețeală, respirație mai greoaie sau dureri în piept. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți oricare dintre aceste simptome.

În timp ce unii oameni au simptome ușoare, alți oameni pot să nu aibă simptome deloc, iar boala poate sa fie descoperită întâmplător în timpul unui control medical, sau, ca și în cazul doamnei Silvia, datorită unei complicații.

Unele dispozitive, cum ar fi ceasurile inteligente sau unele tensiometre pot semnala existența fibrilației atriale. Acest lucru vă poate fi util pentru a vă atrage atenția despre o astfel de problemă, dar numai un medic vă poate diagnostica. Pentru a diagnostica fibrilația atrială, medicul va efectua un examen fizic complet și va efectua și cateva teste. Diagnosticul corect al fibrilației atriale se stabilește numai după ce se efectuează o electrocardiogramă (ECG).

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să purtați și un monitor Holter. Acest test este asemănător unei electrocardiograme, care vă va înregistra activitatea electrică a inimii timp de cel puțin 24 de ore. Monitorizarea Holter este utilă în cazul în care aveți episoade scurte de fibrilație atrială, care nu sunt surprinse în momentul în care faceți o electrocardiogramă.

Care sunt cauzele fibrilației atriale? Oare sunt la risc?

Cauza fibrilației atriale nu este întotdeauna cunoscută, dar afectarea inimii este cea mai frecventă cauză. Puteți fi la risc, dacă suferiți de una dintre următoarele afecțiuni: hipertensiune arterială, diabet, boli ale valvelor inimii, boli cardiace congenitale, pericardită, cardiomiopatie, boli coronariene (infarctul miocardic), obezitate, intervenții chirurgicale pe inimă, stres, sindromul sinusurilor bolnave, insuficiență cardiacă.

Fibrilația atrială poate fi asociată cu alte probleme de sănătate, cum sunt astm, boli tiroidiene, cancer pulmonar, embolie pulmonară.

Uneori fibrilația atrială poate fi declanșată de alte lucruri, cum ar fi: alcoolul, cofeina, fumatul, drogurile recreative, stresul emoțional, mâncarea picantă.

Mulți oameni, mai ales cei mai tineri, pot dezvolta fibrilație atrială fără o cauză anume. Riscul de fibrilație atrială crește pe măsură ce înaintați în vârstă.

Dacă doriți să aflați cele mai noi opțiuni de tratament pentru fibrilația atrială, vă invităm să completați ACEST FORMULAR. Vă va contacta unul dintre colaboratorii noștri pentru a vă oferi toate detaliile.

Care este tratamentul fibrilației atriale?

Fibrilația atrială vă poate afecta calitatea vieții și vă poate împiedica să faceți activitățile obișnuite, de zi cu zi. Medicul va găsi cel mai bun tratament pentru dumneavoastră, pentru a controla ritmul și frecvența inimii. Medicul va decide cel mai bun tratament în funcție de cât de grave sunt simptomele, de cauza care a dus la apariția bolii (dacă este cunoscută) și de durata episodului de fibrilație atrială.

Medicul vă poate administra medicamente pentru a aduce ritmul inimii inapoi la normal (prin procedura numită cardioversie) sau pentru a incetini ritmul inimii. Uneori, medicii pot incerca să readucă la normal ritmul inimii cu ajutorul unui șoc electric.

Medicamentele anticoagulante sunt cele mai eficiente tratamente pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral la persoanele cu fibrilație atrială.

Viața cu fibrilație atrială

Fibrilația atrială vă va afecta viața, dar este o afecțiune ușor de gestionat. Cu tratamentul și stilul de viață potrivite, puteți trăi bine. Cea mai bună modalitate de a trăi bine cu fibrilația atrială este să vă luați medicamentele și să urmați indicațiile medicului dumneavoastră. De asemenea, este foarte important să aveți un stil de viață sănătos. Un stil de viață sănătos include:

Fibrilatie atriala

·       alimentație sănătoasă

·        activitate fizică

·        renunțarea la fumat

·        reducerea consumului de alcool

·        controlul hipertensiunii arteriale

·        îmbunătățirea nivelului de colesterol

·        gestionarea altor afecțiuni, cum ar fi diabetul.

Adresați-vă medicului dumneavoastră în mod regulat pentru a vă monitoriza ritmul și frecvența inimii dacă sunteți în fibrilație atrială!

Vă dorim multă sănătate!

Dacă doriți să aflați cele mai noi opțiuni de tratament pentru fibrilația atrială, vă invităm să completați ACEST FORMULAR. Vă va contacta unul dintre colaboratorii noștri pentru a vă oferi toate detaliile.

Custom HTML/CSS/JAVASCRIPT
fibrilatie atrialaflutter atialaritmie cardiacaeliquiselichisaspentertrombostop
Back to Blog

Viața cu diabet

Bine ați venit pe platforma noastră de educație despre diabet, unde vă oferim informații și instrumente pentru a vă ajuta să trăiți mai mult și mai bine cu această boală cronică.

Informații contact

Asociația "Din Grijă Pentru Tine"

+40786562997

info@dingrijapentrutine.com

© 2023. Toate drepturile rezervate. Politica de confidențialitate