blog image

Prevenirea bolii Alzheimer: ce poți face din perspectivă nutrițională?

April 12, 20233 min read

Prevenirea bolii Alzheimer: ce poți face din perspectivă nutrițională?

Boala Alzheimer este o afecțiune devastatoare care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Deși nu există un remediu cunoscut, cercetătorii caută în mod constant modalități de a preveni sau a întârzia debutul bolii. În ultimii ani, au existat tot mai multe dovezi care sugerează că o dietă sănătoasă poate juca un rol semnificativ în protejarea creierului îmbătrânit. Un nou studiu se adaugă acestor dovezi, arătând că persoanele care au urmat dieta mediteraneană-DASH pentru întârziere neurodegenerativă (MIND) și dieta mediteranană "clasică" timp de aproape un deceniu au înregsitrat o incidență mai mică a bolii Alzheimer.
imagine cu un creier stilizat

Dieta MIND, inițiată de regretata Martha Clare Morris, epidemiolog nutriționa, acordă prioritate legumelor cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza kale și verdeața, împreună cu alte legume. De asemenea, dieta MIND acordă prioritate fructelor de pădure față de alte fructe și recomandă una sau mai multe porții de pește pe săptămână. Dieta mediteraneană recomandă legume, fructe și trei sau mai multe porții de pește pe săptămână, iar ambele diete recomandă cantități mici de vin. Potrivit studiului, persoanele care au urmat cel mai îndeaproape dieta mediteraneană au avut o încărcătură medie de beta-amiloid similară cu a fi cu 18 ani mai tineri decât colegii cu cea mai scăzută aderență, în timp ce cei care au urmat cel mai îndeaproape dieta MIND au avut o cantitate medie de beta-amiloid similară vârstei cu 12 ani mai tineri decât cei cu cea mai scăzută aderență.

De asemenea, studiul a constatat că persoanele care au mâncat șapte sau mai multe porții de legume cu frunze verzi săptămânal au avut o incidență mai mică a bolii Alzheimer decât cei care au mâncat una sau mai puține. Cei care au mâncat șapte sau mai multe porții pe săptămână aveau cantități de placă în creier care corespunde unei vârste cu 19 ani mai tânără în comparație cu cei care au mâncat cele mai puține porții pe săptămână.

Deși studiul nu demonstrează că o dietă sănătoasă va duce la mai puține depozite de plăci de amiloid în creier, el oferă dovezi puternice că respectarea MIND și dietele mediteraneene poate fi o modalitate prin care oamenii își pot îmbunătăți sănătatea creierului și pot proteja cogniția pe măsură ce îmbătrânesc. Mai mult, evidențiază importanța unei alimentații sănătoase în prevenirea bolii Alzheimer.

Iată cinci pași simpli pe care îi puteți urma pentru a preveni boala Alzheimer:

  • Acordați prioritate legumelor cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza kale și verdeața, împreună cu alte legume în dieta dumneavoastră.

  • Consumați fructe de pădure, mai degrabă decât alte fructe.

  • Consumați trei sau mai multe porții de pește pe săptămână.

  • Limitați aportul de grăsimi nesănătoase și zahăr.

  • Încorporați cantități mici de vin în dieta dvs.

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a demosntra dacă obiceiurile alimentare sănătoase pot modifica prezența modificărilor cerebrale ale bolii Alzheimer și pot reduce riscul de declin cognitiv, este clar că o dietă sănătoasă pentru inimă, care încorporează nutrienți de care corpul și creierul nostru au nevoie pentru a funcționa în condiții optime, este un pas important în prevenirea bolii Alzheimer.

Referințe:

Revista Neurology, 8 martie, 2023

boala Alzheimerprevenție Alzheimertratament Alzheimer

Doru Mircea

Back to Blog

Viața cu diabet

Bine ați venit pe platforma noastră de educație despre diabet, unde vă oferim informații și instrumente pentru a vă ajuta să trăiți mai mult și mai bine cu această boală cronică.

Informații contact

Asociația "Din Grijă Pentru Tine"

+40786562997

info@dingrijapentrutine.com

© 2023. Toate drepturile rezervate. Politica de confidențialitate