blog image

Efectele îngrijorătoare ale îndulcitorilor artificiali asupra sănătății

July 24, 20234 min read

Introducere:

În ultima vreme, îndulcitorii artificiali, cunoscuți și sub denumirea de înlocuitori de zahăr, sunt din ce în ce mai utilizați în alimente, băuturi și produse medicale. Aceste substanțe au fost considerate eficiente în gestionarea afecțiunilor de sănătate, cum ar fi diabetul și obezitatea. Cu toate acestea, cercetările recente sugerează că îndulcitorii artificiali nu au niciun impact benefic asupra controlului glicemic sau greutății corporale.

imagine cu băuturi îndulcite artificial

Descoperirile unui nou studiu publicat în Journal of Toxicology and Environmental Health arată rezultate îngrijorătoare. Cercetătorii au efectuat o serie de experimente de laborator, expunând celulele sanguine umane și țesutul intestinal la sucraloză-6-acetat. Îndulcitorii artificiali au fost dezvoltați ca înlocuitori pentru zahăr. Sucraloza, acesulfam K (ACE K), aspartamul și zaharina sunt îndulcitori artificiali. În trecut, s-a crezut că îndulcitorii artificiali sunt eficienți în tratamentul obezității și diabetului.

Analizele meta-umane au arătat că îndulcitorii artificiali nu au niciun efect asupra greutății corporale sau controlului glicemic. Cu toate acestea, studiile recente au arătat că îndulcitorii artificiali afectează absorbția glucozei în tractul intestinal, precum și secreția de insulină și incretine la oameni și animale. Mai mult, îndulcitorii artificiali modifică compoziția microbiotei și agravează controlul glicemic datorită modificărilor în microbiota intestinală. De asemenea, consumul timpuriu de ACE K a fost asociat cu suprimarea răspunsului gustativ la zahăr. În plus, un studiu de mare anvergură a arătat că un consum ridicat de îndulcitori artificiali a fost asociat cu mortalitatea generală, riscul cardiovascular, riscul bolii arteriale coronariene, riscul cerebrovascular și riscul de cancer.

Rolul îndulcitorilor artificiali în tratamentul diabetului și obezității ar trebui reevaluat, iar înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali la pacienți va necesita monitorizarea pe termen lung nu doar a consumului, ci și a modificărilor nivelului glucozei din sânge și a greutății corporale, precum și efectul asupra florei intestinale. Pentru a beneficia de proprietățile benefice ale îndulcitorilor artificiali în tratament, sunt necesare studii suplimentare.

Impactul asupra sănătății:

Descoperirile studiului sunt atât de alarmante încât cercetătorii care au făcut acest studio recomandă oamenilor să înceteze consumul de sucraloză și solicită autorităților să reglementeze mai mult această substanță. Aceste constatări se bazează și pe cercetările anterioare care au legat sucraloza de problemele de sănătate ale intestinului. Cercetătorii au constatat că sucraloza cauzează deteriorarea ADN-ului, punând oamenii în pericol de boli. De asemenea, au asociat sucraloza cu sindromul intestinului permeabil, ceea ce înseamnă că mucoasa intestinală este deteriorată și devine permeabilă. Simptomele includ senzație de arsură, digestie dureroasă, diaree, gaze și balonare.

imagine cu mâncare și băuturi dulci

Cercetări suplimentare și reglementări:

Atunci când o substanță deteriorează ADN-ul, este denumită genotoxică. Cercetătorii au descoperit că, consumul de sucraloză determină organismul să producă o substanță numită sucraloză-6-acetat, care conform noilor studii este genotoxică. Cercetătorii au găsit de asemenea sucraloză-6-acetat în cantități mici în produsele disponibile pe piață, într-o măsură atât de mare încât depășesc nivelurile de siguranță permise în prezent în Europa.

FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite) susține deocamdată că sucraloza este sigură, descriind-o ca fiind de 600 de ori mai dulce decât zahărul de masă și utilizată în "produse de patiserie, băuturi, gumă de mestecat, gelatină și înghețată. Pentru a determina siguranța sucralozei, FDA a revizuit peste 110 studii destinate identificării posibilelor efecte toxice, inclusiv studii referitoare la sistemul reproducător și nervos, carcinogenitate și metabolism," explică agenția pe site-ul său.

Concluzie:

În lumina descoperirilor recente, este important să fim conștienți de efectele îngrijorătoare ale îndulcitorilor artificiali asupra sănătății. Cercetările indică faptul că aceste substanțe nu au impactul benefic pe care l-am crezut anterior în controlul glicemic sau gestionarea greutății corporale. Mai mult, există dovezi că sucraloza poate afecta sănătatea intestinală, cauzând probleme cum ar fi sindromul intestinului permeabil și deteriorarea ADN-ului.

Înainte de a consuma produse care conțin îndulcitori artificiali, este important să fim informați și să consultăm profesioniști în domeniul sănătății. Este necesară desfășurarea de studii suplimentare pentru a înțelege pe deplin impactul acestor substanțe asupra sănătății și pentru a stabili reglementări mai riguroase. Până atunci, ar fi înțelept să fim atenți la alegerile noastre alimentare și să căutăm alternative sănătoase și naturale pentru îndulcirea alimentelor și băuturilor noastre.

Disclaimer: Articolul de blog are scop informativ și nu trebuie considerat înlocuitor al consultului medical profesionist.

Referințe:

1. Sharma A, et al. Artificial sweeteners as a sugar substitute: Are they really safe? Indian J Pharmacol. 2016;48:237-240.

2. Iizuka K. Is the use of artificial sweeteners beneficial for patients with diabetes mellitus? the advantages and disadvantages of artificial sweeteners. Nutrients. 2022;14:4446.

3. Schiffman SS, et al. Toxicological and pharmacokinetic properties of sucralose-6-acetate and its parent sucralose: in vitro screening assays. J Toxicol Environ Health B Crit Rev. 2023. doi: 10.1080/10937404.2023.2213903. [Epub ahead of print]

4.Cleveland Clinic. Leaky gut syndrome. June 4, 2022. Accessed June 11, 2023. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22724-leaky-gut-syndrome

5. US Food and Drug Administration. Aspartame and Other Sweeteners in Food. May 30, 2023. Accessed June 11, 2023. https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/aspartame-and-other-sweeteners-food

îndulcitori artificialidiabet zaharatalimente îndulcite artificialalimente fără zahărîndulcitor fără zahăr

Dr. Dana Moldovan

Medic primar neurolog

Back to Blog

Viața cu diabet

Bine ați venit pe platforma noastră de educație despre diabet, unde vă oferim informații și instrumente pentru a vă ajuta să trăiți mai mult și mai bine cu această boală cronică.

Informații contact

Asociația "Din Grijă Pentru Tine"

+40786562997

info@dingrijapentrutine.com

© 2023. Toate drepturile rezervate. Politica de confidențialitate