blog image

Consecințele retinopatiei diabetice

May 05, 20234 min read

Retinopatia diabetică este cea mai frecventă cauză de pierdere a vederii la persoanele cu diabet și principala cauză a noilor cazuri de orbire în rândul adulților de vârstă activă.

Conform statisticilor din 2018, aproape 12% dintre adulții care au fost diagnosticați cu diabet zaharat raportează dizabilități de vedere, iar aproximativ 1 din 3 persoane cu diabet zaharat cu vârsta de peste 40 de ani prezintă deja unele semne de retinopatie diabetică.

Retinopatia diabetică nu este singura preocupare - în comparație cu populația generală, persoanele cu diabet zaharat au de 2 până la 5 ori mai multe șanse de a dezvolta cataractă și aproape de două ori mai multe șanse de a dezvolta glaucom.

Diagnosticul și tratamentul precoce al retinopatiei diabetice sunt esențiale, deoarece pot reduce riscul de orbire cu 95%. Prin urmare, este esențial ca adulții cu diabet zaharat de tip 1 să efectueze un examen oftalmologic inițial cu dilatare și un examen oftalmologic complet de către un oftalmolog sau optometrist în termen de maxim 5 ani de la debutul diabetului. Adulții cu diabet zaharat de tip 2 trebuie să efectueze un examen oftalmologic complet în momentul diagnosticării. Ulterior, aceștia ar trebui să beneficieze de examinări complete cel puțin o dată pe an.

Dar doar pentru că aveți un risc mai mare nu înseamnă automat că veți dezvolta retinopatie! De aceea, vă recomandăm să vă faceți examene oftalmologice în fiecare an, pentru orice eventualitate. Iar testarea anuală înseamnă că pot fi depistate din timp orice anomalii și vor putea fi tratate imediat, astfel încât afecțiunea să nu se agraveze. Totuși, dacă nu este tratată, retinopatia diabetică neproliferativă poate evolua spre retinopatia diabetică proliferativă, care poate duce la pierderea severă a vederii.

imagine cu consult oftalmologiv

Boala proliferativă este caracterizată prin creșterea de noi vase de sânge care sunt predispuse la scurgeri și sângerări și pot duce la dezlipirea retinei. Aceste vase de sânge pot invada, de asemenea, segmentul anterior, provocând glaucom neovascular sau blocând scurgerea lichidului din ochi. De asemenea, poate apărea edemul macular diabetic, din cauza scurgerii de lichid din vasele de sânge retiniene în macula. Hemoragia vitroasă din cauza neovascularizării, dezlipirea de retină, glaucomul neovascular și edemul macular diabetic sunt cauze frecvente de pierdere a vederii la persoanele cu diabet.

Tratamentul pentru retinopatia diabetică este recomandat de îndată ce un pacient prezintă modificări caracteristice retinopatiei diabetice neproliferative și proliferative sau dezvoltă edem macular diabetic cu implicare centrală. Fără tratament, știm că aproape jumătate dintre ochii cu retinopatie diabetică proliferativă și caracteristici de risc ridicat vor evolua către o pierdere severă a vederii.

Un tratament cu factor de creștere endotelială anti-vascular (anti-VEGF) ar putea duce la unele îmbunătățiri ale retinopatiei diabetice. Acesta acționează prin blocarea creșterii de noi vase de sânge în ochi. Unii pacienți cu diabet pot fi tratați chiar ÎNAINTE de apariția bolii proliferative, de aceea este atât de important să vă respectați examenele oftalmologice anuale.

Nu cu mult timp în urmă, opțiunile de tratament pentru retinopatia diabetică erau destul de limitate. În urmă cu aproximativ 40 de ani, fotocoagularea cu laser era considerată piatra de temelie a tratamentului pentru retinopatia diabetică proliferativă. Alternativele la fotocoagulare includeau chirurgia și injectarea intravitreană de corticosteroizi.

Cu toate acestea, în ultimii ani, înțelegerea proceselor care determină această boală a avansat considerabil. 

În prezent, dispunem de terapii care permit oftalmologilor să trateze retinopatia diabetică prin factori de creștere endotelială anti-vasculari. Aceste tratamente sunt injectate direct în ochi, unde împiedică formarea de noi vase de sânge - și chiar determină regresia vaselor de sânge anormale existente. Studiile clinice au demonstrat fără echivoc că aceste terapii sunt atât sigure, cât și eficiente, iar introducerea lor a revoluționat capacitatea noastră de a preveni progresia retinopatiei diabetice și pierderea vederii la pacienții noștri.

Un studiu publicat recent sugerează că, cu cât pacienții sunt tratați mai devreme, cu atât mai bine.

Injecțiile anti-VEGF sunt administrate cu ajutorul anesteziei locale și pot provoca un ușor disconfort, cum ar fi arsuri, lacrimi sau durere, care durează aproximativ o zi. Injecțiile trebuie să fie repetate - pacienții primesc, în general, tratamente aproape lunar în primul an. Apoi, unii au nevoie de mai puține injecții în anii următori. Terapiile disponibile au programe de administrare diferite, iar un oftalmolog sau un specialist în retină poate determina abordarea optimă a tratamentului pentru fiecare pacient.

Pe scurt, așadar, pacienții cu diabet zaharat prezintă un risc considerabil de pierdere severă a vederii. Terapia anti-VEGF poate reduce acest risc cu până la 90%. Dar pacienții nu pot beneficia de aceste terapii dacă nu sunt examinați în mod regulat pentru retinopatie și evaluați de un optometrist sau oftalmolog. Diagnosticul precoce al retinopatiei diabetice și tratamentul prompt sunt vitale pentru a păstra vederea pacienților noștri.

Referințe:

Informațiile din acest articol sunt inspirate dintr-un caz clinic prezentat în prestigioasa revistă de specialitate MedScape în martie 2022 

retinopatia diabeticaglaucomcomplicatii diabet zaharatconsult oftalmologic

Dr. Dana Moldovan

Medic primar neurolog

Back to Blog

Viața cu diabet

Bine ați venit pe platforma noastră de educație despre diabet, unde vă oferim informații și instrumente pentru a vă ajuta să trăiți mai mult și mai bine cu această boală cronică.

Informații contact

Asociația "Din Grijă Pentru Tine"

+40786562997

info@dingrijapentrutine.com

© 2023. Toate drepturile rezervate. Politica de confidențialitate