blog image

Boala ficatului gras non-alcoolic

May 14, 20233 min read

Prevalența globală a bolii ficatului gras, care nu este cauzată de alcool, este mult mai mare decât s-a estimat anterior și continuă să crească la o rată alarmantă, au raportat cercetătorii din Canada.

Analiza lor sugerează că aproape o treime din populația adultă globală generală suferă de boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD), bărbații fiind mult mai susceptibili să dezvolte boala decât femeile.

„Este necesară o mai mare conștientizare a NAFLD și dezvoltarea de strategii eficiente și economice de stratificare a riscului pentru a aborda povara în creștere a NAFLD", scrie echipa de cercetare de la Universitatea din Calgary. NAFLD este cea mai comună boală a ficatului la nivel mondial și o cauză principală a bolilor și deceselor legate de ficat. Cu toate acestea, statisticile de calitate privind epidemiologia NAFLD la nivel global sunt rare și tendințele de evoluție în timp, de impact asupra populației, inclusiv după gen, nu au fost descrise până acum. Utilizând baze de date complexe, echipa din Calgary a identificat rapoarte privind incidența și prevalența NAFLD în populațiile de studiu reprezentative pentru populația adultă generală publicate de când au început să fie disponibile, până la 25 mai 2021.

În total, 72 de publicații, cu o populație de peste 1 milion de adulți din 17 țări, au fost incluse în analiza prevalenței, iar 16 publicații, cu o populație de aproape 382.000 de persoane din cinci țări, au fost incluse în analiza incidenței.

imagine schță cu persoană grasă și ficat gras

Conform estimărilor lor, prevalența globală generală a NAFLD este de 32,4%, cu o prevalență în creștere constantă și semnificativă în timp, de la 25,5% în 2005 sau înainte până la 37,8% în 2016 sau mai târziu. Prevalența globală este semnificativ mai mare la bărbați decât la femei (39,7% față de 25,6%). Aceste cifre contrastează cu meta-analizele și revizuirile sistematice recente care plasează prevalența globală a NAFLD între 25,2% și 29,8%.

După regiune, datele lor plasează prevalența NAFLD la 31,6% în Asia, 32,6% în Europa, 47,8% în America de Nord și 56,8% în Africa.

Potrivit estimărilor lor, incidența globală a NAFLD este de 46,9 cazuri la 1000 de persoane-ani, cu o incidență mai mare la bărbați decât la femei (70,8 vs. 29,6 cazuri la 1000 de persoane-ani).

Prevalența înseamnă câte cazuri de boală există în populația monitorizată. Incidența înseamnă câte cazuri noi de boală se înregistrează, la 1000 de persoane, într-un an.

Este important de subliniat faptul că NAFLD poate fi prevenită și tratată cu ajutorul unor schimbări în stilul de viață. Aceste schimbări includ menținerea unui regim alimentar sănătos și echilibrat, limitarea consumului de alcool, practicarea exercițiilor fizice regulate și menținerea unei greutăți corporale sănătoase. În cazul în care NAFLD este diagnosticată, tratamentul poate include medicamente pentru a îmbunătăți sensibilitatea la insulină și a reduce inflamația hepatică.

În concluzie, studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Calgary atrage atenția asupra creșterii alarmante a prevalenței NAFLD în întreaga lume și subliniază necesitatea unor strategii de identificare a riscului și prevenție a acestei boli. Prin urmare, este important să se ia măsuri pentru creșterea gradului de conștientizare a acestei boli și pentru promovarea unui stil de viață sănătos, care poate reduce riscul de NAFLD și poate îmbunătăți starea generală de sănătate.

Dacă vreți să vă calculați riscul de a suferi de NAFLD, vă invităm să folosiți calculatorul nostru din partea dreaptă-jos a paginii.

ficat gras non alcoolocNAFLDboala de ficatsensibilitate la insulinarisc de diabet

Dr. Ioana Mircea

Back to Blog

Viața cu diabet

Bine ați venit pe platforma noastră de educație despre diabet, unde vă oferim informații și instrumente pentru a vă ajuta să trăiți mai mult și mai bine cu această boală cronică.

Informații contact

Asociația "Din Grijă Pentru Tine"

+40786562997

info@dingrijapentrutine.com

© 2023. Toate drepturile rezervate. Politica de confidențialitate